A csokoládé összetétele és elkészítési
eljárása
A csokoládé elkészítéséhez először kakaóbabra van szükség.
Az örökzöld kakaófa egy évben kétszer hoz termést. A kemény héjú termést feltörik és a magokat a béllel együtt száradni, majd erjedni hagyják, majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab.

A csokoládégyárakban a magokat megtisztítják majd pörkölik. A pörkölt kakaóbabot apró darabokra törik, majd kakaómasszává darálják. Ebből préselik ki a kakaóvaj egy részét. A száraz maradványt kakaóporrá törik. A valódi csokoládéital kakaómasszát és kakaóvajat is tartalmaz. Édesítés és sűrítés után nyers csokoládé lesz belőle. Ebből készül - cukor és tejpor hozzáadásával - a barna színű tejcsokoládé.A fehér "csokoládé" kakaóvajból, cukorból és tejből vagy tejporból és vaníliából . Hozzáértők szerint a valódi élvezetet nyújtó csokoládé legalább hetven százalékban tartalmaz kakaót, azonban ez egy silányabb minőségű fajta esetén akár 30 %-nál is kevesebb lehet,de korábban a kakaóbab őrleményéből készített édesség szinte emészthetetlen volt, s hosszú időbe telt, mire különleges finomítási eljárások segítségével valódi desszertet alkottak belőle.Vannak olyan étcsokoládék, amelyekben ez az arány eléri a 80-90%-ot. A különleges csokoládék - mint pl. a Cadbury - receptje természetesen nem ilyen egyszerű. A nagy múltú csokoládégyárak mindegyike saját, titkos receptjeit használja. A Cadbury-receptek egy része száz évnél is idősebb.Így aki Cadbury csokoádét vásárol egy darabka történelemet tarthat a kezében.
Tápértéke, összetétele
100 g csokoládé energiatartalma kb. 500 kcal. Fajtájától, összetételétől, illetve olajos magvakkal való dúsításától függően 5-8 g fehérjét, kb. 30 g zsírt és mintegy 55-60 g szénhidrátot tartalmaz. Emellett számos, a szervezet működésében fontos szerepet játszó ásványi anyagnak is forrása. Ezek közül kiemelkedő a réz, magnézium, foszfor, vas, kálium és a kalcium. Hogy mennyit tartalmaz ezekből a fontos ásványi anyagokból, és ezek a mennyiségek a napi igényünk hány %-át (RDA) elégítik ki, az a táblázatban olvasható. A tejcsokoládé és az étcsokoládé közötti különbség a hozzáadott tejből, és a felhasznált kakaó mennyiségéből adódik.
Ásványi anyag étcsokoládé RDA% tejcsokoládé RDA%
Réz 0,7 63 0,3 27
Magnézium 126 39 55 17
Foszfor 140 22 240 39
Vas 2,3 18 1,4 11
Kálium 434 12 449 13
Kalcium 80 10 220 27
|