A Côte d’Or története
Az 1883-ban alapított manufaktúra a kezdetektől a legmagasabb színvonalat képviseli: kiváló alapanyagok biztosítják a hamisítatlan Côte d’Or ízeket, melyek mindig különleges élményt nyújtanak.
A legendás név és az emblémában szereplő elefánt a felhasznált kakaóbabok egykori származási helyére, az Aranypartra, a mai Ghánára utal.
Az eltelt több mint egy évszázad alatt a Côte d’Or termékeket a kiváló minőség mellett a folyamatos változás jellemezte: sikerült mindig új izgalmakkal, új összetevők felhasználásával fokozni a csokoládé élvezetét. Így aki ma a kezébe vesz egy tábla Côte d’Or csokoládét, valójában 120 év kiforrott szakértelmét élvezheti minden egyes kockában.
1883. április 24-én egy belga csokoládékészítő, Charles Neuhaus az afrikai aranypartra utazott, hogy újonnan készített csokoládéjához kakaóbabot találjon. Ez a terület Neuhaus-nak nemcsak különleges kakaóbabokat nyújtott, amelytől csokoládéja oly híressé vált, hanem a csokoládé elhevezéséhez és logójának megalkotásához is ihletet adott számára: Côte d’Or jelentése Aranypart, valamint az afrikai elefánt logó.
Az első világháború végével a Côte d'Or csokoládé elindult a növekedés útján. Új termékeket fejlesztettek ki, amelyek egy igazi belga csokoládémárka alapjait is képezik. Ide értendőek a Mignonnette-ek (vagy más néven minik, egyenként csomagolt kis csokoládé szeletek vagy kockák) és a Bouchee-ék (egyenként csomagolt trüffeles csokoládék).
A második világháború alatt az általános források kimerültek. A különleges, luxusnak számító hozzávalók – amelyektől egy csokoládé magas minőségűvé válik – ritkaságszámba mentek, így a vásárlók számára a Côte d’Or egy időre elérhetetlenné vált.
A második világháború végével a magas minőségű hozzávalók ismét rendelkezésre álltak, így a Côte d'Or termékek újra piacra kerültek, a vásárlók nagy örömére. Válaszul a túlkeresletre, a csokoládémesterek elkezdtek új termékcsaládok megalkotásán dolgozni, melyek fenséges ízükkel, minőségükkel további vásárlókat csábítottak. Ezek közé tartozott a Côte d’Or csokoládékrém, a szeletes mogyorós és mandulás csokoládé.
A Côte d’Or gyárat minőségének és folyamatos növekedésének elismeréseként 1965-ben a "Fournisseur Breveté de la Cour de Belgique” (jelentése: A belga királyi család hivatalos csokoládé szállítója) elnevezéssel tüntették ki.
A gyár ajtaja megnyílt a nagyközönség számára is, lehetővé téve, hogy a kiváló csokoládé elkészítésének procedúráját testközelből kísérhessék végig.
A Côte d’Or termékeket bevezették Franciaországban, Hollandiában és Svájcban is.
A magával ragadó ízek szinte azonnal meghódították ezen országok csokoládé-rajongóit is, és a Côte d'Or hihetetlen népszerűségre tett szert.
A Côte d'Or a századik születésnapját egy kifejezetten erre az alkalomra készített, és a termékeken is feltüntetett különleges logóval ünnepelte, erősítve ezzel a márka múltját és történelmét. A kakaóbabokat Nyugat-Afrika (melyet korábban afrikai aranypartnak neveztek), Dél-Amerika és Ázsia legjobb ültetvényeiről szállítják, hogy a jól ismert, különlegesen egyedi márkaízt továbbra is garantálhassák. A folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően bevezetésre kerültek a Mignonnette-ek (a táblás csokoládék mini változatai).
Az 1990-es évek egy új, vékony és finomított termékcsalád bevezetését hozták: ez a Sensations.
Az új termékcsalád a prémium csokoládék még további finomítása kiegészülve a Côte d’Or egzotikus, intenzív élvezetet nyújtó ízvilágával. Szintén ezekben az években nyílt meg a belgiumi Côte d’Or „templom”, ahol egy egyedülálló kiállítás keretében elevenedik meg a látogatók számára a különleges márkatörténet.
2003-ban ünnepelte a Côte d’Or a 120. születésnapját.
2006-ban Magyarországon is bevezetésre kerül a Côte d’Or. A Sensations termékcsalád 3 ízben kerül a hazai boltok polcaira. Azóta a választék tovább bővült. Ha kíváncsi arra, hogy milyen ízvariációk nyújtanak felejthetetlen élményt, kattintson a „Termékeink” ikonra.
[Forrás:http://www.cotedor.hu/cotedor/page?siteid=cotedor-prd&locale=huhu1&PagecRef=636 ]
|