A csokoládé káros hatása
A Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói idős hölgyek csontjainak állapotát elemezték.
„Ez volt az első vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínűségét” – írják Dr. Jonathan M. Hodgson és munkatársai az eredményeket bemutató tanulmányban, amely az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban jelent meg.
A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, ami viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 közötti idős hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium-kiegészítő készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemző kutatásban.
Azon nők csontsűrűsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nők testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nők magasabb társadalmi rétegből kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.
A csokoládé és a leépülő csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezőket is figyelembe vettek. „A hatás valószínűleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek” – írják a kutatók a közleményben.
Vesekőképződés. Jelentős oxálsav tartalma vesekövet okoz. Egy nőt műtöttek vesekővel, és az orvos a műtét után azt kérdezte, hogy ön ugye sok csokoládét fogyaszt. A hölgy nagyon meglepődött, hiszen ezt a vizsgálat során nem mondta ezt, erre az orvos közölte, hogy kutatási céllal metszeteket készített a vesekövekről és felismerte hogy ez a kő jellegzetesen csokoládé típusú.
Magas kalória tartalma van a csokoládénak. 100 gramm 570-630 kilókalória, mely a napi energiaigény 25-30%-a. Az amúgyis jelentős mérvű elhízás egyik kiváltó faktora
Nassolnivalóként fogyasztható. A reggel megevett csokoládé délután is a gyomorban pang ami táptalaja a fermentációs folyamatoknak, dekoncentrálságot okoz és intoleráns magatartást ami főleg gyerekeknél jól kivehető (ettől hiperaktívak a gyerekek)
Rendszertelenné teszi a vércukorszintet.
Alkalmatlan főétkezésként, nassolásként pedig erjedést, elhízást okoz, csökkenti az étvágyat ezért tápanyaghiány áll elő
Magas az egyszerű szénhidráttartalma hiszen a teljes tömeg 36-55%-a finomított cukor ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a keringésre, hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, melegágya lehet a szisztémás gombás betegségeknek és a cukor lebontása vitamin (főleg B1) és ásványi anyagok (pl. kalcium) veszteséggel járhat.
Édességfüggőség kialakulása a koffein teobromin alkaloidák miatt amik függőséget okoznak.
A csokoládé a legnagyobb primerallergén, mivel tele van hisztaminnal, fenil-etilaminnal és szerotoninnal. A szerotonin boldogsághormon, de ne fogyasszuk azt, hanem olyan termékeket kell fogyasztani amelyek megnövelik az agyban a szerotonint.
A nyersanyagként felhasznált kakaóbab fermentációjakor keletkező penésztoxinok (aflatoxin) hatása: allergia, májfunkció zavara és daganatos megbetegedések
Munkamorál, rágcsálók – ahol termesztik és szárítják a kakaóbabot ott nem túl higiénikus körülmények vannak ezért a nyílt de födött tárolóhelyiségben az egerek könnyen behatolnak
Alkaloidák (koffein, teobromin) vélt előnyös depresszióoldó, hangulatjavító hatása tulajdonképpen függőséget okoz, hiánya pedig elvonási tünetekkel járhat!
És nem mellesleg roncsolja a fogakat,szuvasodást okozhat,így többet kell a fogorvost látogatnunk.
|